Beschrijf 2017 in 1 woord..

Wat kan ik zeggen over 2017 waar ik mij comfortabel genoeg bij voel om te delen op social media? Ik zag een afbeelding voorbij komen met de vraag om 2017 in 1 woord te omschrijven. Het eerste en enige wat op dat moment in mij opkwam was: ‘’pfffff’’. Letterlijk. Er kwam gewoon niets anders in mij op. Het was vooral een jaar van knokken, overleven.

Als ik denk aan alle hoogtepunten van 2017 dan moeten dat vooral de momenten zijn geweest waarop ik met vrienden en familie was en de momenten waarop ik danste en alles om me heen vergat. Mijn bff kwam me in het begin van het jaar opzoeken en het was zo fijn, zo fijn om haar hier te hebben. Ik teer nog steeds op ons samenzijn van toen. Daarnaast zag ik ook mijn moeder en mijn 2 zusjes weer na 2 jaar en dat was zo heerlijk. Ook maakte ik nieuwe vrienden in 2017 en beleefde ik met hen, terugkijkend, de meest gave momenten aan events en activiteiten die het jaar te bieden had. We gingen uit, hadden meidenavonden. Dankzij hen had ik de leukste verjaardag die ik me maar kon wensen. They really lifted my spirit. Halverwege het jaar besloot Chaps een baan aan te nemen in het buitenland en bleef ik op eigen verzoek op Curaçao. In het najaar verhuisden Koekie en ik naar een andere, kleinere woning.

Ik heb gedanst dit jaar, zoveel gedanst, om te genieten, om te vergeten, ik was op de vloer en ik was in mijn eigen wereld. Een wereld die op dagen heel donker en heel eenzaam was. Ik heb geleerd om op eigen benen te staan en voor een groot gedeelte zelf mijn boontjes te dopen. Voor het eerst in mijn leven. Deels uit eigen keuze, deels omdat ik niet altijd mensen bereid kon vinden om me te helpen, iets wat ik enorm frustrerend vond. Weken achtereenvolgens helemaal onderaan iemand zijn prioriteitenlijstje staan is niet al te best voor je zelfvertrouwen en het gevoel van er toedoen. Ik weet dat ieder jaar komt met ups and downs. Mijn downs van 2017 waren hele diepe dalen en stonden vaak lijnrecht tegenover het geluk van de mensen om mij heen. Ik kon vaak niet anders dan gewoon een glimlach opzetten en meegaan in het feestgedruis. Meegaan met de stroom. Ongeacht welke emoties er op dat moment in mij woedden.

Nu op de laatste dag van het jaar en na enige reflectie denk ik dat mijn woord voor 2017 ‘’groei’’ is. Ik ben ontgroeid wat ik niet meer nodig heb, letterlijk: aan spullen, aan mensen, aan ervaringen en ik sta open voor een betere versie van mijzelf die in tune is met haar potentie en flowt op enlighting energies. Groeien gaat vaak gepaard met pijn. Met vallen en opstaan, met ervaringen opdoen en met loslaten. Ik ben meer dan ready om 2017 ver, ver achter me te laten.

Ik ben niet zo gek op Oud & Nieuw, nooit geweest. Ik heb altijd moeite met dat grensgevoel van afsluiten en verwelkomen van het onbekende. Ik ben niet van het type: ‘new year, new me’, maar ik weet dat er een aantal dingen zijn die ik wil intensiveren en waar ik me het komende jaar op wil richten. Gisteren hebben mijn bff en ik teruggeblikt en vooruitgekeken. Dankbaar voor haar aan mijn zijde, al is het op afstand. Zonder haar had ik 2017 niet overleefd. We blijven elkaar in 2018 digitaal omhelzen en optrekken waar nodig. Change is on the way.

Gelukkig Nieuwjaar.

9f504e17-7358-4092-8a94-5b5f2df9fa1d.jpeg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s