Baila Kizomba

In Nederland wilde ik het al leren, Kizomba. The most sensual dance in the world. Chaps had daar niet zoveel trek in, maar mijn besluit stond vast. Hij kon met mij mee of vanaf de zijlijn toekijken, leren zou ik het sowieso. Hij koos eieren voor zijn geld en besloot toch mee te doen. Via internet zocht ik uit wie er op het eiland allemaal lesgaven en wanneer de nieuwe cursussen van start zouden gaan. Al snel kwam ik in contact met een dansleraar en schreven we ons in voor de beginnerscursus in september.

De Basics groep startte met een klein clubje waarvan wij uiteindelijk de enige waren die doorstroomden naar Intermediate en dus kregen we vanaf toen privéles. Het laatste niveau waar we nu in zitten, Improvers, volgen we weer in groot groepsverband met veel deelnemers. We zijn nu 3 maanden aan het lessen. Het lijkt makkelijk, maar het is pittig. Vooral voor de man. Hij moet leiden, de passen uit z’n hoofd kennen, maat houden, vooruit denken welke moves hij wil maken. Ik vind het oprecht bewonderenswaardig dat Chaps het niet opgegeven heeft, want hij heeft een paar keer serieus op het randje gestaan. Er is een groot tekort aan mannelijke danspartners. Het aantal vrouwen dat les neemt is in tegenstelling tot mannen vele malen groter. Onze dansleraar heeft een poule van mannelijke helpers die hem assisteren tijdens de les, maar voor Chaps betekent dit dat hij basically de enige man in de groep is die echt les krijgt. Tijdens de les rouleren wij als dames contant van danspartner, zodat iedere dame de kans krijgt om met een man te dansen. Die ‘lady switch’ is fantastisch om volg skills te leren, iedere man leidt immers anders, ik vind het fijn om op deze manier te leren ‘’luisteren’’ naar aanwijzingen. In het begin oefenden we (de dames) zelfs geblinddoekt. Ook laat ik mezelf regelmatig filmen om te kunnen zien waar ik nog aan kan werken.

Ik kom mezelf wel tegen tijdens de les. Alles wat je wilt kunnen beheersen vraagt een bepaalde discipline en daarbij wordt je constant confronteert met je eigen karaktereigenschappen. Hoe vaak ik de leraar niet tegen me heb horen zeggen: ‘je zit teveel in je hoofd’, ‘niet denken’, ‘voelen’, ‘niet tellen’, ‘niet naar de grond kijken’, ‘hear the beat‘, ‘feel the beat, ‘laat je leiden’, ‘don’t give up’, ‘doorgaan’, ‘ontspan’, ‘laat los’. Drempels, onzekerheden, koppigheid, weerstand, twijfels, angsten. Wanneer je dansles neemt komt het allemaal naar boven.

Hij is fantastisch die leraar van ons. Jong, gedreven, enthousiast. Geduldig legt hij het 100x uit en daarna nog 100x. Hij stelt je op je gemak, moedigt je aan. Hij heeft een ongelooflijke passie voor zijn vak en veel kennis over de achtergronden van Kizomba. Hij heeft humor, we lachen wat met hem af. Vooral in de periode dat we privéles kregen hebben we ontzettend veel gesproken over Kizomba. De leraar adviseerde ons, om ons onder de dompelen in de wereld van ritmes en Kizomba sounds en zette een aantal tracks voor ons op een stick. Vanaf dat moment brachten we meer Kizomba in ons huis, wat eigenlijk wel grappig was omdat we toen pas tot het besef kwamen dat we ons er voorheen niet mee omringden. Alles wat je aandacht geeft groeit, opeens begon het ons op te vallen dat er redelijk veel Kizomba op de radio werd gedraaid, we begonnen de beats te herkennen, we begonnen meer research te doen op internet. Video’s te bekijken.

De lessen zijn super veel fun, ik geniet er zo van dat ik de tijd vergeet. Zeker na alles wat er is gebeurd, vind ik dit een heerlijk tijdverdrijf. Ik ga helemaal op in de les, in de muziek, in wat ik op dat moment aan het doen ben, dat de tijd gewoon voorbij vliegt. Maar het is ook een workout, keihard werken. En het is frustrerend af en toe. Ik dans mijn schoenen kapot. Ben bang dat ik val en mijn tanden verlies. But man do I love it. Ik voel het door heel mijn lijf, door mijn vains. Meestal kan ik in de nacht na de les niet slapen van opwinding en adrenaline. Ik voel mijn hartslag, mijn hart pompt.

We zijn nog niet echt geïnfiltreerd in de Kizomba scene. Op aandringen van onze leraar hebben we in oktober eenmalig een Latin party bijgewoond toen we Intermediate level waren. De hele avond hebben we stokstijf van de zenuwen langs de kant van de dansvloer gestaan. Iedereen was zó goed en het niveau was zo hoog dat we geen enkele poging wilden wagen om onszelf voor schut te zetten. De zaal was ook niet geschikt voor beginners, veel te fel verlicht, veel te grote spiegels, intimidating. Het was een enorme eyeopener voor ons dat als we dat niveau ooit one day willen bereiken, we serieus door moeten gaan met trainen. Wat wel leuk was, was dat we die avond via een lotingssysteem een tegoedbon voor een massage wonnen. Na die avond hebben we onze oefensessies na het avondeten verdubbeld. In december vindt er een groot meerdaags Kizomba event plaats. Na onze eerste ervaring durf ik niet te zeggen of we daar naartoe zullen gaan, maar uiteindelijk zullen we natuurlijk wel een keer over die drempel heen moeten, want iedereen die danst is ooit ergens begonnen.

Ik dans op hoge hakken. Ik ga op instappers naar de les en trek daar mijn hakken aan. Normaal gesproken kan ik niet lopen op die dingen, maar als ik uitga doe ik toch meestal hakken aan omdat ik dat net wat gekleder vind. Ook kan ik die extra centimeters verlenging tijdens het dansen goed gebruiken. Het leek me daarom verstandiger om meteen vanaf les 1 op hakken te leren dansen. Ik moet zeggen dat hoe meer ik ze draag, hoe beter het gaat.

Toen ik aan het thuisfront vertelde dat we Kizomba aan het leren zijn, viel het me op dat een aantal van mijn Nederlandse vrienden nog nooit van deze dans gehoord hadden. Een jaar voor ons vertrek naar Curaçao, checkte ik ook al eens bij een dansschool in mijn toenmalige woonplaats en zelfs daar hadden ze nog nooit van Kizomba gehoord. Kizomba kan het best uitgelegd worden als een mix tussen Zouk en Afrikaanse ritmes. Het woord Kizomba komt uit Angola en betekent ‘feest’. De muziek is Semba. Qua beweging is het een beetje te vergelijken met een veel minder strakke Tango met Afrikaanse invloeden erin. Vooral de heupbewegingen van de vrouw die ”half leunend” op haar partner danst, zijn kenmerkend voor de dans. Je danst dicht tegen elkaar aan en het ziet er hot, sensueel en steamy uit. Een goede uitvoering laat 1 vloeiende samensmelting zien.

In deze fase van leren ben ik nog veel te gericht op het onder de knie krijgen van de passen dat ik me niet bezighoud met hoe intiem de dans er visueel gezien uitziet. Het is wel iets wat Chaps en ik vooraf met elkaar besproken hebben en waar we het ook een keer met de teacher over gehad hebben. Zulke dingen zijn denk ik altijd goed om vooraf met elkaar te bespreken. In deze fase van de lessen ben ik, zijn wij, nog veel te gericht op het aanleren van de basisvaardigheden om op dit moment met andere elementen van de dans bezig te zijn. De kenmerkende heuptechnieken/lady styling die bij deze dans horen zijn wel onderdelen die ik graag wil kunnen beheersen omdat het in mijn ogen een heel specifiek visueel kenmerk vormt van Kizomba.

Het is zonde wanneer partners frictie of problemen tussen hen laten ontstaan puur door de sensualiteit of het uitoefenen van een bepaalde dans (welke dan ook). Ik weet dat er stellen zijn die exclusiviteit eisen van hun partner bij het dansen van Kizomba. Zelf ben ik niet down met dat. Ook wanneer Chaps en ik nu (samen) uitgaan, dansen we af en toe met iemand anders. Zolang je met dignity naar jezelf en met respect voor je partner/relatie danst, zie ik er geen probleem in om af en toe met iemand anders te dansen. Dansen is expressie. Uiteindelijk uit je via je lijf wat de muziek je ingeeft. En ik hou van hoe ik me voel door Kizomba. Ja, ik ben wel een beetje verliefd op deze dans. Kizomba makes me feel alive.

3325303

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s