De ruimere helft

Tien maanden zijn we op het eiland nu. Bijna 1 jaar. En toch voelt het niet als een jaar. Het voelt eerder als de 2e helft, alsof het nu pas begint. En met ‘het’ bedoel ik het ‘’echte’’ leven. Misschien komt het omdat het kalenderjaar met de maand juni nu officieel ook doormidden is, maar voor mij hangt dat gevoel vooral samen met het feit dat ik eindelijk een eigen inkomen heb. We hebben het af en toe zwaar gehad in de afgelopen maanden, heel erg zwaar, maar na alle struggles is er eindelijk weer een beetje lucht en dat voelt zó bevrijdend. In ieder geval kunnen we de komende 6 maanden vooruit, ik heb namelijk een contract aangeboden gekregen tot zeker eind van dit jaar (joepie!).

Het is zo’n opluchting dat we financieel eindelijk weer wat meer lucht hebben. Je geniet toch net wat meer van alles wat het eiland te bieden heeft als je geldzorgen niet zo alles overheersend zijn, tenminste dat is mijn gevoel. Gewoon ergens een drankje kunnen doen of een ijsje eten zonder daarbij heel strak op het weekbudget te moeten letten voelt nu als een enorme rijkdom. Een luxe. Toen mijn allereerste paycheck binnenkwam voelde ik me zo ontzettend rijk. Letterlijk en figuurlijk. Het voelde als een oase na een enorme periode van droogte en dorst. We wilden het dolgraag vieren, maar durfden het ook niet goed uit te geven omdat we maandenlang ieder dubbeltje hebben moeten omdraaien. Toch zijn we die avond uit eten gegaan en was het een klein feestje voor ons om na zo’n lange tijd weer eens iets te kunnen ondernemen wat voor zoveel mensen een vanzelfsprekendheid is.

happy-quotes-902

Een van de dingen op mijn verlanglijst was ook om de klussen die in huis waren blijven liggen, af te ronden. Met een verruimd budget kan dat nu ook eindelijk. Daar zijn we dus volop mee bezig. Ook aangesterkt door het feit dat vrienden van ons (onze buurtjes van voor de emigratie) over iets minder dan 3 weken bij ons zullen verblijven. Ik heb echt zin om ze ons prachtige eiland te laten zien. De logeerkamer en gastenbadkamer zijn helemaal klaar voor gebruik. Het is zo’n raar idee dat we hen bijna een jaar geleden voor het laatst hebben gezien, zo voelt het helemaal niet. Er komen nog meer vrienden en familieleden naar het eiland de komende tijd, dus het wordt een periode van weerzien, waar ik erg naar uitkijk.

Deze hele periode voelt ook alsof ik eindelijk weer op mijn (eigen) benen sta. Ik rij, bezorg, breng, haal op, werk, verdien, ontmoet, regel mijn zaken en alles vloeit in een aangename stroming. Hoewel ik het druk heb, is er tegelijkertijd meer ruimte voor ontspanning lijkt het wel. We hebben de afgelopen periode bewust meer tijd gestoken in het aangaan van nieuwe sociale contacten. Los van familieleden hebben we nog niet echt een eigen vriendenkring opgebouwd en we merken dat dat zich nu langzaam begint te ontvouwen wat leidt tot leuke verrassende ontmoetingen met gelijkgestemden en met mensen waar we een klik mee voelen. We eten, we proeven, we praten, we lachen en er is gezelligheid in ons leven. We zijn nauw betrokken bij de activiteiten in de vegan community en we hebben ook video-opnamen mogen maken wat betreft onze eigen doelstellingen daarover voor het eiland. Chaps en ik gaan we nu ook weer meer op date. De hele nacht wegdansen op live muziek van de vele getalenteerde lokale artiesten die Curaçao rijk is. Heerlijk vind ik dat.

Ik bezoek workshops, seminars en themamarkten. Het is zo gaaf om te zien wat het eiland allemaal te bieden heeft. Op mijn werk gaat het goed, ik heb het naar mijn zin. Ook ben ik net klaar met een online challenge voor moeders over het moederschap. Daar heb ik zulke mooie inzichten voor mezelf uitgehaald. Een maand lang kreeg je iedere dag een vraag over het moederschap. Een waardevol geschenk vond ik het. Het gaf me helderheid over een aantal zaken die ik nog verder wil uitdiepen en het bevestigde voor mij maar weer eens dat de welzijn van mezelf en dat van mij gezin mijn belangrijkste prioriteit heeft. Er is nog wel 1 hele grote ontwikkeling gaande wat betreft de school van Koekie. Toen de orthopedagoog van haar daycare vernam waar ze vanaf augustus naar toe zal gaan, was dat voor haar directe aanleiding om een negatief schooladvies uit te geven. Iets waar we enorm van zijn geschrokken. De zoektocht naar een school heeft dus een nieuw hoofdstuk erbij gekregen (daarover t.z.t. meer).

Los van het school-hoofdpijn-dossier, gaat het momenteel dus heel goed met ons. Drie dagen in de week doen we met z’n drietjes aan snelwandelen. Koekie in de buggy, wij met een sprintje erachter aan genietend van de avondbries en de zonsondergang. Het is superleuk om te doen, (zeg ik als iemand die niet van sport en beweging houdt). We vierden onze eerste Moederdag en Vaderdag op het eiland. We zwemmen, we dansen, we verkennen. In mei vierden we ons zesjarig huwelijksjubileum. Niet alle feestelijkheden vereisen een budget, dat weten wij als geen ander. Het leven kan op ieder moment gewaardeerd en gevierd worden, ook in tijden van schaarste. Dat realiseer ik me als ervaringsdeskundige heel goed, het is alleen wel zo dat een beetje geld op zak het leven net iets makkelijker maakt en daar ben ik alleen nog meer dankbaar voor. There cannot be Yin without Yang. Hoe donker het ook mag worden, het tij zal altijd keren. Het gaat om balans.

IMG_8679

Tijdens onze meest mindvolle momenten overspoelt ons een gevoel van intens geluk en verwondering dat we onze droom om hier te wonen, samen hebben kunnen verwezenlijken. Van iets, naar niets, terug naar iets doet me beseffen dat door alle stormen heen, mijn gezin en het feit dat ons kind gelukkig is en Chaps en ik nog altijd een team vormen, mijn allergrootste rijkdom is. Het is een soort van tussentijdse evaluatie, bijna een jaar na de emigratie. Mijn Happy Jar is nog nooit zo vol geweest en dan zijn we nog maar op de helft van het jaar! De 1e helft van onze periode hier was niet slechter en minder waardevol en de 2e helft is niet beter of waardevoller. De 1e helft was alleen veel krapper en nu is er meer lucht en meer ontspanning.

De zegeningen zijn rijkelijk en ik ben dankbaar. Er is meer balans en ons gezin zit eindelijk weer in de flow.

thumbnail_2016-06-20 12.23.38

Happy Jar, juni 2016

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s