School update: ‘Plan B’ in werking

Nou, school nummer 1 (de school van onze voorkeur) is afgevallen. Ze hebben per brief laten weten dat er vanwege het hoge aantal aanmeldingen geen plaats was om Koekie aan te nemen. Dat was best een behoorlijke teleurstelling. Vooral Chaps baalde enorm. Hij had het leuk gevonden als ze naar zijn oude basisschool zou zijn gegaan. Helaas. We hebben nog wel de hele week daarna telefonisch contact proberen te krijgen met de school, maar ze namen gewoon niet op. Ook via Facebook herhaaldelijk berichten gestuurd, maar ik had niet echt de indruk dat daar nou een hele professionele admin achter die computer zat die mijn vragen beantwoordde. Uiteindelijk kregen we pas aan het eind van de week de directeur te pakken. Situatie voorgelegd en gevraagd of ze mijn brief -die ik direct na afwijzing geschreven heb- ontvangen had (‘nee’) en of we op de wachtlijst geplaatst konden worden (‘nee’).

Eigenlijk was dat het moment voor ons om over te gaan op Plan B (die we natuurlijk niet hadden/hebben). Onze hoop was volledig gevestigd op school nummer 1. Nu dat beiden scholen van inschrijving zijn afgevallen hebben we een probleem. Basically komt het erop neer dat Koekie met haar 4 jaar, verplicht is om naar school te gaan, welke school dan ook. Op dit moment maakt het ons ook niet zoveel meer uit welke school dat wordt. Eerlijk gezegd zijn we moe van heel die rat race en willen we gewoon dat ons kind op een school terechtkomt. Ze begint weliswaar pas in augustus, maar het zou voor ons als ouders een hoop onrust wegnemen als deze hele aanmeldingsperiode eindelijk achter de rug is.

lily-tomlin-quotes-16935

Maar over op Plan B dus. Een vriendin adviseerde om de 3 grote schoolbesturen te bezoeken. En om persoonlijk langs te gaan, niet alleen maar te bellen. Vanochtend hebben we de besturen bezocht. Het Rooms-katholieke schoolbestuur, het Protestants-christelijke schoolbestuur en de Dienst Openbare Scholen die dan ook nog eens lekker verspreid over het eiland liggen. We hebben zeg maar heel de ochtend in de auto gezeten. Op dit moment heeft geen van de besturen volledig overzicht op het aantal beschikbare plekken. Wel is met zekerheid te zeggen dat de 5 (betaalbare) Nederlandstalige scholen op het eiland, tjok en tjokvol zitten met kleuterklassen tot wel 32 leerlingen per groep (achteraf toch een heel onaantrekkelijk idee, lijkt mij). De besturen verwijzen je dan ook nog eens naar elkaar door (iets met een kastje en een muur) zonder hele concrete adviezen en het bestuur van de Dienst Openbare Scholen was er niet eens, maar liet een nummer achter wat we maandag kunnen bellen. Verder is het ons duidelijk geworden dat als geen enkele school meer ruimte heeft, de Dienst Openbare Scholen het bestuur is, die de rol van plaatser overneemt. Ze is 4. Ze moet naar school en het bestuur zal dan naar aanleiding van de overzichten zelf een (wijk)school uitkiezen en haar op die school plaatsen. Of je het er mee eens bent of niet.

Omdat we niet weten hoelang dat gaat duren en we daarin geen afwachtende houding willen aannemen, zijn we zelf al begonnen met het bezoeken/opbellen van scholen in onze regio. Bij 1 school die we bezochten, hing er een A-4tje op de deur van de directeur met de tekst: ‘’als je komt voor plaatsing, don’t even bother, ik zit al helemaal vol en ik heb ook geen zin in discussie’’. Okeeeeeeeeee, meteen rechtsomkeer gemaakt. Vervolgens de overige scholen op onze lijst afgebeld. Allemaal, nee, nee, nee. Vol, vol, vol. Bij de allerlaatste school op onze lijst hadden we de hoop eigenlijk al opgegeven. Bleek daar toch nog een plek te zijn. Meteen een afspraak gemaakt voor aanstaande maandag. Daarmee is het bijna zo goed als zeker dat ze op een Papiamentstalige school terecht zal komen. Dat is geen ramp, maar de schoolleiding vroeg wel in welke taal ze nu communiceert (in het Nederlands) omdat ze daarmee mogelijk een lichte achterstand zou kunnen hebben op de andere kindjes die al vanaf geboorte voornamelijk in het Papiaments communiceren. Ze verstaat Papiaments en kan het ook spreken, maar geeft voornamelijk antwoord in het Nederlands. De directeur zei dat ze haar in het Nederlands zullen helpen als dat nodig is. De school hanteert echter Papiaments als voertaal en ook is de alfabetisering in het Papiaments.

Ik vind het allemaal prima. Er is een enorme vraag naar Nederlandstalige scholen op Curaçao en op de huidige Nederlandstalige scholen zijn er gemiddeld 45 plaatsen op 300+ aanmeldingen. Je komt er gewoon niet tussen, tenzij je misschien heel veel invloed kan uitoefenen met je achternaam, titel, portemonnee, of woonadres. Ik weet het niet en ik wil het ook niet weten. Mijn kind heeft gewoon recht op onderwijs en een leuke schoolperiode met gerichte aandacht voor haar talenten en ontwikkeling. In welke taal dan ook. We wonen nu eenmaal hier op vrijwillige basis zonder de intentie om terug te keren. Laat haar maar naar een lokale school gaan, waarbij wij als ouders zelf zorg zullen dragen voor het behoud van haar Nederlands.

Ik geloof in wonderen, maar voor nu zijn we te moe van de druk om haar binnen 1 van die 5 scholen te krijgen. Het systeem klopt gewoon niet en misschien moet je daar dan niet (meer) hardnekkig aan mee willen werken. Loslaten, leerpunt. Telkens als ik ook maar iets van inefficiency ervaar, of door hele onlogische procedures heen moet, vouw ik mijn handen tegen elkaar, houd ik ze dicht tegen mijn hart en zeg ik zachtjes tegen mezelf in mijn meest optimale zen modus: ‘welkom op Curaçao’.

Op naar de afspraak van maandag. We gaan het zien…

Advertenties

2 gedachtes over “School update: ‘Plan B’ in werking

  1. Tiny zegt:

    blijf Zen en ademen, soms loopt het zoals het loopt en later zit er misschien wel een heel groot voordeel in wat je nu niet ziet !!!
    houd het licht in je hart, dikke knuffel xx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s