Wortel schieten

Al in Nederland maakte ik me er een beetje zorgen over. Koekie inschrijven op een Curaçaose basisschool. Vanaf wanneer moet dat? Welke school kiezen we dan? Kunnen we vooraf scholen bezoeken om een indruk te krijgen? Iedereen stelde me gerust en ook eenmaal op Curaçao was het antwoord: maak je geen zorgen, komt allemaal goed. Ik had gelezen dat kranten in maart inschrijfdagen aankondigen. In december mailde ik een aantal scholen. Ik wilde graag bezichtigingsafspraken maken om te oriënteren welke school ons het meest zou aanspreken. Je hoort niets terug en krijg je een reactie dan is het antwoord om de inschrijfdata in de gaten te houden. (Wat nou als ik die school geen ruk aan vind, was mijn eerste gedachte). Maar goed, het werd me al vrij snel duidelijk dat er een run is op een plek op 1 van de 5 geliefde Nederlandstalige scholen op het eiland, dus dan zouden we met 1 van die 5 goed moeten zitten. Inschrijven moet vanaf 4 jaar, kinderen die na augustus 4 worden moeten wachten tot het nieuwe schooljaar.

De hele aankondiging in de krant voor inschrijfdata is volledig aan me voorbij gegaan. Het was daarom ook dat we achter het net visten wat betreft de inschrijving voor een school die op ons lijstje stond. Aankondigingen worden niet in maart gedaan, maar al in februari. Hier is het dan ook nog eens zo dat als je de inschrijving hebt gemist, je pech hebt gehad. Ga maar op zoek naar een andere school. Eerlijk, de meeste scholen hier bieden niet het onderwijssysteem waar ik naar op zoek ben. Van die 5 gewilde scholen bleven er eigenlijk maar 2 over die het dichtst bij onze persoonlijke voorkeuren lag. De waarheid is gewoon dat je niet zoveel te kiezen hebt. We keken naar de levensbeschouwelijke achtergrond van de scholen, de ligging, de grootte en aanbevelingen op basis van persoonlijke ervaringen. Dat laatste hebben we eigenlijk vrij snel weer geschrapt als weegpunt. Een school en hoe een kind binnen die school gedijt is zo persoonsgebonden dat het voor ons eigenlijk niet van invloed was om Koekie wel of niet aan te melden op een vanuit kennissenkring aanbevolen of afgeraden school.

Wat voor mij wel enorm zwaar woog was het beleid van een school. Ik ben echt zo’n moeder die voor elk dingetje naar school zou gaan als me niet duidelijk is waarom een bepaald gebod in het reglement -uit het jaar nul-, geldt. Het is hier gebruikelijk dat kinderen in uniform naar school gaan. Prima. Dat is de cultuur, geen problemen mee. Maar waar mijn nekharen spontaan van overeind gaan staan, is als ik op de website van een school lees over haardracht regels, kraaltjes die niet in het gezicht mogen vallen, kapsels waar geen figuren of afbeeldingen in geschoren mogen zijn, waar het dragen van dreadlocks(!) verboden is en waar men verplicht is om een zwarte broek te dragen, géén donkerblauw. Zo’n school valt voor mij dan direct al af. Het is 2016. Ban serio. Als we het nu nog over kapsels moeten hebben en waar mijn kind wel of niet ter uiterlijke expressie mee ten tonele mag verschijnen, dan haak ik echt acuut af. Zulke dingen gaan mij echt te ver. Er was zelfs een school die een filmpje op haar homepage plaatste van wat als behoorlijk en onbehoorlijk wordt beschouwd ten aanzien van het dragen en/of oppimpen van het schooluniform. En denk erom: donkerblauw is geen zwart!! Wel, veel plezier met je orde, netheid en discipline. Ik ga even met mijn dochter van de glijbaan af. Toedels! Ook een school met als regel dat als je kind per ongeluk een schooltas van een ander kindje mee naar huis neemt, je die dan de volgende ochtend gewassen mee terug moet geven…..??? Say what? Je denkt toch niet dat ik jouw gore plakkerige rugtas vol oude koekkruimels ga wassen. Ga aan je eigen moeder geven. Gekkenhuis…

Anyway, we kwamen dus uit op 2 scholen. Er zijn overigens veel meer scholen op het eiland, maar die onderwijzen -naar wat ik heb begrepen- voornamelijk in het Papiaments en met het oog op evt. vervolgstudies van Koekie vonden wij het belangrijk dat zij qua onderwijs de meest naadloze aansluiting krijgt die hier op het eiland mogelijk en -voor ons- betaalbaar is. Ze wordt tweetalig opgevoed, dus Nederlands blijft wat ons betreft belangrijk. Via via kwam ik achter de inschrijfdata van de 2 voorkeursscholen op ons lijstje. Allebei op dezelfde dag. Dinsdag 1 maart van 8u tot 13u. Geweldig.

Mega vroeg zijn we opgestaan die dag. Ik geloof dat we om 6.10 al in de auto zaten. Om half 7 waren we bij school 1. En er stonden al mensen buiten te wachten. Om kwart voor 7 ging het hek open en kreeg iedereen een nummertje. Gelukkig verliep dat eerlijk, degenen die er als eerste waren kregen als eerste een nummer. Wij waren nummer 10. De zon was inmiddels al op en het werd steeds drukker. Omdat we nog even moesten wachten tot we aan de beurt waren kon ik op mijn gemak een rondje lopen over de speelplaats. Ik had er direct een goed gevoel bij. Leuk open karakter, knus, veel speeltoestellen, waar Koekie dan ook onmiddellijk dankbaar gebruik van maakte en de school voelde intiem en kleinschalig aan. Een heel groot pluspunt wat mij betreft. En the best part, het is de school waar Chaps vroeger ook op gezeten heeft, dus hij zou dolgraag zien dat Koekie naar diezelfde school gaat. Eenmaal aan de beurt moesten we een inschrijfformulier invullen met onze NAW-gegevens wat vervolgens werd gecontroleerd. Er werden kopieën gemaakt van onze uittreksels en toen moesten we nog even langs de directeur die de papieren nogmaals controleerde. Uw dochter is veganist? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord. Wat zegt u? Ze eet geen eieren, drinkt geen melk? Ze is dus zwaar allergisch?? – Nee hoor, ze eet van alles en ze is kerngezond. Still lot of work to be done…

Eenmaal klaar als een speer door naar de 2e school op ons lijstje. Daar was het superdruk. Nummer 102. Ga maar in de rij staan. We hoorden daar dat de nummers op school nummer 1 al opgelopen waren tot in de 200. Op de 2e school ging de tijd wel snel omdat we daar 2 moeders spotten die hun kinderen naar dezelfde daycare brengen als waar Koekie zit. Dus tijdens het wachten hebben we volop zitten kletsen. Wat me trouwens ten diepste deed beseffen dat onze kindjes hier een toekomst gaan bouwen. Ik was zelf 4 toen ik naar Nederland ging. Ik heb wortel geschoten op Nederlandse bodem. Koekie gaat dat hier doen. Ik keek om me heen. Al deze mensen, al deze gezinnen, hier met maar 1 doel, bouwen aan de toekomst. De school zelf sprak ons helaas minder aan. Veel te massaal. Geen speeltoestellen. Kaal, nodig toe aan een flinke verf beurt. Ik snap sowieso die opschepperij niet van ‘die en die school’ is de beste. Wel, ‘die en die school’ is een afgeblakerd bouwval dat nodig opgeknapt moet worden. Bespaar me je bullshit alsjeblieft. Al die zogenaamde vooraanstaande scholen. Ondertussen vallen ze 10 jaar uit elkaar van ellende. Ik had geen klik met die 2e school. Chaps ook niet. Je gaat omdat je haar kansen op een plek wilt vergroten en mocht ze die toegewezen krijgen, dan gaat ze. It’s a dog eat dog world out there.

Hoe de plekken toegewezen worden? Via loting… Kinderen van docenten en broertjes en zusjes van leerlingen krijgen voorrang. Ik weet niet hoe eerlijk die lotingen precies verlopen en wellicht helpen de juiste connecties, maar de vragen op het inschrijfformulier rieken in ieder geval naar selectie. Beroep ouders (hoeveel doekoe heb je?), geloofsovertuiging (delen we dezelfde visie?), huidige daycare van het kind (kan ze al een beetje tellen?). School nummer 1 op onze voorkeurslijst heeft 25 plaatsen, school nummer 2 heeft er 45. Dus….

Toen we op beiden scholen ingeschreven waren, zijn we nog naar een buurtschooltje gereden hier in onze wijk. Er waren geen rijen, maar daar zijn we niet eens uitgestapt. Direct rechtsomkeer. Allemaal traliewerk, leek wel een gevangenis in plaats van een school.

Het is wel een dingetje. Ze is 4 nu. In augustus zal ze naar de kleuterschool gaan. Met uniform en al. Het duurt nog even, maar het zijn voor ons wel spannende tijden. Ze heeft 2 kansen. Over een paar weken krijgen we de uitslag. Fingers crossed.

Advertenties

2 gedachtes over “Wortel schieten

  1. Tiny zegt:

    jeetje wat spannend allemaal en hoe anders dan hier in Nederland, ik ga ook duimen dat het school nr 1 word hoor en veel sterkte met “sterk” zijn en en in je kracht blijven, dikke kus , liefs Tiny

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s