Vriendschap van licht

Ik ben niet zo goed in afscheid nemen. Het is niet dat ik geen gedag wil zeggen, ik weet mezelf alleen vaak geen houding te geven op zo’n moment. Als ik eerlijk ben vind ik afscheid nemen het moeilijkste wat er is. Het lijkt misschien van de buitenkant alsof het me niet veel doet, maar van binnen slik ik de pijn weg en houd ik me sterk. Ik verwerk mijn verdriet liever op een later tijdstip. Alleen en in stilte. Nu mijn vertrek dichterbij komt, realiseer ik me heel goed wat ik hier in Nederland aan waardevolle vriendschappen en bijzondere connecties achterlaat. Ik wilde bewust stilstaan bij al die contacten en relaties. Een collectief afscheidsfeest met vrienden en familie zag ik niet zitten. Dat past niet bij me.

Wat mijn eigen vriendenkring betreft, besloot ik daarom om gedurende de laatste paar maanden een afscheidstournee te organiseren van 1 op 1 dates. Op die manier wilde ik alle vriendschappen afzonderlijk vieren, quality time doorbrengen en volledig in aandacht zijn.

De ‘’tour’’ begon eind mei en duurde tot begin augustus. In 3 maanden tijd had ik 12 dates met 14 vrienden, in 8 verschillende steden. Iedere vriend of vriendin mocht de date naar eigen wens invullen. De dates varieerden van theedrinken in de zon, tot picknicken in het park en film kijken in de bioscoop. Ik ben tijdens de dates verrast met heerlijk eten, hartverwarmende woorden en lieve cadeautjes. Jaren van belevenissen kwamen voorbij tijdens het ophalen van herinneringen. Sommige vriendschappen beslaan een tijdperk. Andere gaan wat minder ver terug, maar zijn zeker niet minder waardevol.

In de afgelopen jaren zijn mijn vrienden en ik getuigen geweest van elkaars bruiloften, geboortes van onze kinderen, verhuizingen, persoonlijke verliezen, verandering van banen. Tijdens de dates werd ik verwarmd door jeugdsentimenten, dierbare herinneringen en ontroerende toekomstwensen. Ik heb tranen gelachen. Ik zeg je eerlijk, ik ben niet goed in het onderhouden van contacten, zeker niet op frequente basis. Dat weet ik van mezelf en vrienden weten het ook. Maar getuige deze prachtige en stabiele vriendschappen denk ik dat ik door de jaren heen toch iets moois heb opgebouwd aan waardevolle contacten. Ik heb een aantal dierbare mensen om me heen verzameld, die mij op de één of andere manier de gaten in mijn contactonderhoud vergeven en waarmee ik het gesprek altijd weer kan en mag oppakken vanaf de laatste keer. Ongeacht tijd en plaats. Daar ben ik ongelooflijk -en onbeschrijfelijk!- dankbaar voor. Wat een blessing.

Tijdens de dates gaf ik iedere vriend of vriendin hetzelfde cadeautje. Een opvouwbaar waxinelichthoudertje. Zodat ik, indien nodig, altijd licht kan sturen. Ondanks het tijdsverschil. Ondanks een oceaan van afstand tussen ons in.

Er zullen vele momenten volgen waar ik niet meer bij kan zijn om samen te delen. Fantastische momenten, maar ook verdrietige momenten. Momenten waarop je me mist en aan me denkt. Momenten waarop je denkt aan onze gesprekken en de dingen die we samen hebben beleefd. Momenten waarin je mijmert en herinneringen ophaalt aan onze vriendschap. Momenten waarop je intens gelukkig bent, of juist ontroostbaar verdrietig. Momenten waarop er iets grandioos fantastisch is gebeurd of wanneer het juist even minder gaat. Op al die momenten wil ik er voor je zijn. Al die momenten wil ik met je meebeleven, meevieren, je troosten. Op al die momenten hoop ik dat je dit cadeau zult gebruiken en verbinding met me zult maken zodat ik in gedachten bij je kan zijn. Fysiek zal ik er weliswaar niet zijn, maar in gedachten wil ik alle momenten die er toedoen in jouw leven met je meebeleven en verbonden met je zijn in het moment. Mijn wens is dat in Nederland lichtjes zullen branden verspreid over Rotterdam, Tilburg, Hoogvliet, Zwijndrecht, Ridderkerk, Raamsdonk, Dorst en Den Haag. Steek je lichtje aan wanneer je me nodig hebt. Door tijd en afstand heen. Ik zal er zijn. Ik stuur je licht. Altijd.

Love you always.

Vriendendates, 2015

Opgedragen aan
Madalena (ASR verzekeringen, 2003)
Tamara (opleiding MWD, 1998)
Joost (middelbare school, 1991)
Manga (cursus Gebarentaal, 2004)
Brigitte (opleiding MWD, 1998)
Funda (stagiaire I&S, 2007)
Marijke (jeugdvriendin, 1985)
Peter & Milou (Slachtofferhulp Nederland 2004/2006)
Daphne (trouwen in het buitenland-Hyves, 2010)
Fanny (middelbare school, 1991)
Quincy & Dianne (zusjes 1979/1981)
Linda (buurvrouw, 2012)

Advertenties

4 gedachtes over “Vriendschap van licht

 1. Brigitte zegt:

  Haha en ik dacht dat ik gewoon een stukje verder in de rangorde stond omdat je niet zo snel initiatief tot contact nam. Maar nu voel ik me wel heel erg speciaal, te weten onderdeel te zijn van je intimi. Sommige dingen hoop ik nog steeds van je te leren. Ik bewonder je wijsheid, puurheid en je vermogen trouw te blijven aan jezelf. In sommige opzichten lijk ik ook op je Steph. Afscheid nemen en gevoelens tonen face to face kan ik ook niet. Ik heb je vertrek uitgebannen maar nu het zo dichtbij komt huil ik ook in stilte. Ik hou van je en ga je gewoon vreselijk missen. Je hoort definitely tot mijn intimi 😘.

  Like

  • terugnaarcuracao zegt:

   Er is geen rangorde. 😉 Ik ben gewoon heel slecht met het onderhouden van mijn contacten. Geen onwil, is alleen gewoon niet mijn sterkste kant… 🙂 Missen en houden van is wederzijds. Maar we gaan tijd en afstand verslaan. Je zal zien. ❤

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s