Ontspullen tot 15 m2

Op 19 januari was de verkoop van onze woning rond en kwamen we met de kopers overeen dat zij 3 maanden later de sleutel zouden krijgen. Ik wilde de woonruimtes in ieder geval intact laten tot aan 12 maart, Koekie’s 3e verjaardag. We zouden dan nog éénmaal bezoek ontvangen en ik wilde niet dat de gasten tijdens het feestje tussen de dozen zouden zitten. Wel maakte ik alvast een superstrak inpakschema voor de weekenden direct ná het verjaardagsfeestje. Volgens planning hadden we exact 7 weekenden (en een aantal doordeweekse avonden) de tijd om de inboedel in te pakken. Dat leek ruim, maar voor mijn gevoel was het toch kort. Het hele huis diende ingepakt te worden, met uitzondering van de spullen die nog mee zouden verhuizen naar mijn schoonzus waar we de laatste 4 maanden zouden verblijven. Onze inboedel zou naar een loods gaan tot moment van verscheping. Direct na het verjaardagsfeestje werd het inpakmateriaal afgeleverd en op zaterdag 14 maart zijn we om 09.00 van start gegaan.

Wat een hectische periode brak toen aan, ongelooflijk. Het was: knop om, verstand op nul en inpakken maar. Onze buurvrouw heeft ons daarbij onwijs goed geholpen. Met z’n drieën hebben we keihard gewerkt. Uren en uren van zeewaardig inpakken. Ieder dingetje, ieder kopje, ieder schoteltje… In beschermpapier, in karton, in een doos, in de seal, coderen, invoeren op de paklijst. Blaren van het plakband trekken. Het huis was een chaos. Dozen tot aan het plafond. Noppenfolie overal. Een peuter van 3 die onverminderd puzzels wilde leggen en met de blokken wilde spelen. Een keuken die langzaamaan veranderde in een werkplaats. Het was één gigantische operatie. Iedere vrije minuut die we hadden ging op aan inpakken. En ondertussen gingen we beiden ook nog eens naar ons werk alsof er niets aan de hand was.

Inpakken glaswerk, 16 maart 2015

Inpakken glaswerk, 16 maart 2015

Inpakken, 22 maart 2015

Inpakken, 22 maart 2015

Inpakken, 29 maart 2015

Inpakken, 29 maart 2015

Het minimaliseren van de inboedel betekende kritisch kijken naar wat zou blijven en wat zou gaan. Het was tevens de uitgelezen kans om tot de kern te komen van spullen die we echt belangrijk vonden en daadwerkelijk gebruikten. Ik schrok van de hoeveelheid aan spullen die ik had. Spullen die van verhuizing naar verhuizing waren overgegaan en soms zelfs ongeopend in de berging waren beland. Ik besefte ook hoeveel tierlantijntjes en prullaria ik in de loop van de jaren om me heen verzameld had. Via internet vond ik een geweldige lijst met 8 tips die hielpen bij ontspullen. Ik voegde daar voor mezelf nog een extra tip aan toe: 9. Is dit in overeenstemming met hoe ik in het leven sta/wil staan? Dat betekende voor mij dat alle spullen die niet vegan waren niet meer mee zouden gaan.

8 vragen die helpen bij ontspullen

8 vragen die helpen bij ontspullen

Bij ieder item dat ingepakt werd, heb ik Chaps en mijn buurvrouw op het hart gedrukt en gesmeekt de spullen met hun leven in te pakken. Alles was me even dierbaar en op bijna ieder product wilde ik met koeienletters vermeld hebben dat het breekbaar was. Ik ben niet materialistisch ingesteld maar wat ik heb, daar ben ik zuinig op. Het stomme is dat ik inmiddels allang weer vergeten ben wat ik allemaal in die loods heb staan. In het kamertje van 15 m2 waar wij momenteel verblijven bij mijn schoonzus, heb ik alles wat ik nodig heb. Een dak boven mijn hoofd, een bed om in te slapen, eten in mijn maag, kleding aan mijn lijf, een douche om me te wassen, spullen voor mijn werk en het allerbelangrijkste: mijn gezin. Leven op 15 m2 heeft me geleerd dat een mens niet veel nodig heeft. Neemt niet weg dat ik denk ik straks toch erg blij zal zijn als ik mijn eigen vertrouwde spullen weer uitpak.

En als ik dan straks op Curaçao mijn spullen weer uitpak en alles een nieuwe plek geef in ons toekomstige onderkomen, zal ik waarschijnlijk bij ieder dingetje aan mijn buurvrouw denken. Aan hoe belangeloos hard ze heeft gewerkt en meegeholpen om de hele inboedel veilig en onbeschadigd over te laten komen. Ik ben haar onwijs dankbaar voor haar onvoorwaardelijke steun gedurende dit enorme project. Alle 7 weekenden op rij heeft ze geholpen met inpakken, sealen, bijschrijven paklijst, of het opvangen van Koekie. Soms ging ze zelfs door met inpakken op de maandagavonden terwijl ik naar yoga ging. Ik heb enorme bewondering voor haar hulp en er zijn niet genoeg woorden om mijn dankbaarheid en waardering uit te drukken. Dat we weggaan is iets wat ze niet leuk vindt, en toch heeft ze geholpen. Ik weet serieus niet wat we hadden gedaan zonder haar hulp. Dagenlang op haar knieën, vaak tot laat in de avond, af en toe zelfs met rugpijn tot gevolg. Ze hoefde het niet te doen en ze deed het toch. Ik vind dat een ongelooflijk grandioos gebaar in onvoorwaardelijkheid. Ze is me dierbaar, mijn lieve vriendin.

Alles wat waardevol is kun je inpakken en een nieuwe bestemming geven. Zo ook echte vriendschap. Die band gaat immers over grenzen en kubieke meters heen.

Inpakken, 26 april 15

Inpakken, 26 april 2015

Advertenties

4 gedachtes over “Ontspullen tot 15 m2

  1. Diana zegt:

    Waarom toch, bij bijna ieder blog, een traantje? Je schrijft het op zo’n manier, dat je je lezers meeneemt in jouw leven, jouw wereld. Heel cool hoe (en dat) je dit deelt. Echt bijzonder ♡

    Like

  2. Barbara zegt:

    Dat is zekerrr een superr buurvrouw/vriendin!! En geloof me, je zal heel blij zijn met straks weer uitpakken en ooohh ja, dit was ik weer vergeten en dat je buurvrouw weer jullie ziet helpen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s