Doe jezelf niet in de uitverkoop

In de herfst van 2014 was onze woning verkoopklaar en besloten we contact op te nemen met een makelaarskantoor. De eerste makelaar die we opbelden kwam met een belachelijk laag bod. We hebben haar uitgezwaaid en niet meer teruggebeld. De tweede makelaar maakte direct bij kennismaking een veel sterkere indruk. Zijn verhaal zat goed in elkaar, hij was enthousiast over onze plannen en we hadden meteen een klik. Na de gehele woning geïnspecteerd en bekeken te hebben, kwam het moment dat hij een bod moest uitbrengen. Ik zat recht tegenover hem, had mijn ogen strak op hem gericht en vanaf de andere kant van de tafel seinde ik hem in: ‘Kijk goed om je heen vriend, neem de woning rustig en zorgvuldig in je op en doe een bod naar waarde, kom niet met een bullshit bod anders moet ik jou ook uitzwaaien’.

De makelaar nam de tijd om een aantal overwegingen tegen elkaar af te zetten en noemde toen heel voorzichtig een bedrag dat net iets onder het bedrag lag wat we zelf in gedachten hadden. Ik was dol en dolblij. We kregen uiteraard bedenktijd, maar Chaps en ik wisten op dat moment al 100% zeker dat we de opdracht aan hem zouden geven. De volgende dag hebben we hem teruggebeld.

Vanaf toen ging het vrij snel. De foto’s werden gemaakt en op 24 november 2014 ging het bord op het keukenraam. Hell freaking scary. Het was keiharde werkelijkheid en de beslissende stap was gezet. Er was geen weg meer terug. Vanaf toen kregen we een collega makelaar die het van hem overnam. Onze woning werd op Funda geplaatst en toen was het wachten op kijkers. Die kwamen gelukkig snel. Gedurende de looptijd van de verkoop hebben we in totaal drie bezichtigingen gehad. De 3e kijkers leken de grootste kanshebbers. Op zaterdag 10 januari kwamen ze voor het eerst kijken. Daarna planden ze een 2e bezichtiging op vrijdag 16 januari. Bij de 2e maal wist ik zeker dat het ‘em zou worden.

Verkoopfoto, woonkamer

Verkoopfoto, woonkamer

Verkoopfoto, keuken

Verkoopfoto, keuken

Na de laatste clean up, vlak voordat ik naar mijn werk zou vertrekken heb ik mijn woning met liefde toegesproken. Ik zei: ‘Jij en ik weten dat we van elkaar houden. Alles waar je uit bestaat en van gemaakt bent is door onze handen gegaan. Je bent prachtig en de nieuwe bewoners zullen je schoonheid beamen en waarderen. Ontvang hen met de liefde die door je muren ademt, zodat zij zich welkom voelen en niets liever willen dan de zorg voor jou overnemen. Het is oké om ons los te laten want in ons hart nemen we je voor altijd mee. Zet ‘em op. Je bent af en je bent prachtig. Je hebt niets nodig, want jij verkoopt jezelf. Dus straal’.

We lieten alle lampen branden, we lieten de warme uitstraling van ons huis haar werk doen. Ik was op mijn werk terwijl Chaps bij de buren wachtte tot de bezichtiging voorbij was. De makelaar belde dat de kijkers toch wel erg enthousiast waren, maar dat ze de volgende dag ook een andere woning voor de 2e maal zouden bekijken en aan de hand daarvan hun keuze zouden maken. Ze waren wel erg over ons huis en de inrichting te spreken en een pluspunt was dat veel van hun vrienden in de buurt woonden. Maar we moesten dus eerst de andere bezichtiging afwachten voordat we die maandag na het weekend zouden horen welke woning het was geworden.

Op maandag 19 januari werd ik dan eindelijk gebeld door de makelaar. Ze feliciteerde me direct, de keuze was op ons huis gevallen! De kopers brachten ook meteen een bod uit (wat uiteraard veel te laag was) en ik stamelde dat ik eerst een tegenbod met mijn man wilde overleggen en dat ik haar de volgende dag terug zou bellen. ‘Nee, nee, nee’ zei ze verschrikt, ‘ze zitten op dit moment bij de bank om de financiering te bespreken dus ik denk dat je het ijzer moet smeden nu het heet is’. Ik stond perplex. Chaps was door zijn werk met geen mogelijkheid te bereiken, dus het zweet brak me uit. Wat voor tegenbod moest ik nu doen? Ik wist in ieder geval dat ik niet akkoord moest gaan met het veel te lage openingsbod, dat had de makelaar ook al aangegeven. Gelukkig schoot een goede vriendin die haar woning 5 weken eerder had verkocht, mij via de app te hulp en loodste zij mij die dag door die überspannende uren heen.

Met mijn tegenbod zakte ik voor het eerst iets in de prijs en kreeg daarop van hen weer een tegenbod. Op dat moment, ik was toen alleen in de keuken, Koekie deed haar middagdutje, kreeg ik heel sterk en intuïtief een definitief bod door die door alle cellen van mijn lijf dreunde en die ik ook direct zou inzetten. Ik heb de makelaar toen gezegd dat ze het op scherp moest gaan spelen, omdat ik zeker was van mijn zaak dat ik niet verder zou zakken dan dit 2e bod. Ik was resoluut. Met die informatie belde ze de kopers die als reactie daarop toch nog een poging waagden en een nieuw bod uitbrachten. Toen werd het héél erg spannend. De makelaar gaf me even bedenktijd, terwijl ik nog steeds heel erg sterk doorkreeg om niet verder te zakken en geen nieuwe biedingen meer te doen. Uitgerekend op dat moment belde Chaps me eindelijk terug en vertelde ik hem wat er tot dan toe allemaal was gebeurd. Ik vertelde hem ook dat ik voet bij stuk wilde houden wat betreft het door mij vastgestelde bod. Dat betekende dat als de kopers niet akkoord zouden gaan, ik een enorm risico had genomen en dat ik verkeerd gegokt had. Maar ik bleef bij mijn besluit. En Chaps gaf me zijn blessing. Hij zei; ‘als je het zo sterk voelt dan doen we het’.

De makelaar belde en ik gaf aan dat mijn genoemde bod bleef staan en dat het tevens definitief was, lager zou ik niet gaan. Ik poepte bijna in mijn broek. Ik heb nooit eerder in mijn leven zo gebluft als die dag. Toen ze weer terugbelde, zei ze dat de kopers akkoord zouden gaan, *mits* ze de gordijnen en de tuinset mochten hebben. Oh my, de tuinset was niet ter overname, die wilden we zelf meenemen naar Curaçao. Wat maakten deze mensen het mij moeilijk. Ik besloot dat ze de paneelgordijnen mochten hebben, maar dat de tuinset met ons mee zou gaan. Nog 1 laatste telefoontje richting de kopers. Mijn hart zat in mijn keel.

Eindelijk kwam het allerlaatste verlossende telefoontje dat ze akkoord gingen. Onze woning was verkocht!! Precies 8 weken nadat het bord erop was gegaan. Mèt winst, we verkochten de woning voor meer dan de aankoopwaarde. Ondanks alle adviezen om de woning niet in crisistijd en niet midden in de winter te verkopen, was het ons toch gelukt onze woning te verkopen door simpelweg aan ons eigen plan vast te houden. Ik kon het niet geloven. Nooit eerder had ik zo duidelijk op mijn zesde zintuig vertrouwd als die dag. Ik was damn retetrots op mezelf en ontzettend dankbaar voor de ingeving. We ontvingen onwijs veel complimenten van het makelaarskantoor met de bijbehorende petjes af voor onze prestatie. Het was ons gelukt!

Weet wat je waard bent in dit leven en neem met minder geen genoegen.
Doe jezelf niet in de uitverkoop. Het zal lonen.

IMG_2970

Verkocht, 19 januari 2015

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s